SELAMAT DATANG KE BLOG PERSATUAN ANAK-ANAK LIPIS ....SALAM PERPADUAN..SALAM 1PAHANG DAN SALAM 1MALAYSIA...!!!

Sunday, March 7, 2010

ASAL USUL NAMA "LIPIS"

Anak kepada Tun Ali juga secara kebetulan bernama Tun Ibrahim yang berasal dari Johor ke Siam pada tahun 1806 dan seterusnya ke Pahang melalui Kelantan dan Terengganu. Setelah mendapat kebenaran dari ayahandanya Bendahara Tun Ali juga dikenali dengan nama Tun Kuni, ketua di Hilir Pahang, rombongan Tun Ibrahim memudik ke hulu Sungai Pahang sehinggalah ke Kuala Lipis. Ketika mendirikan tempat bermalam, mereka mengambil daun-daun pedur dan melepis (memisahkan daun-daun pedur) untuk dijadikan atap yang kemas dan tahan hujan. Mengikut lagenda pula, dari perkataan lepislah maka kuala sungai itu dipanggil Kuala Sungai Lipis…… dan asalnya Kuala Lipis. Ada juga yang mengatakan Nama Lipis diambil bersempena dengan sejenis tumbuhan yang dipanggil serau lipis (Pavetta Indica). Memandangkan bandar ini terletak di kuala sungai, maka ianya dinamakan Kuala Lipis.

Wallahu allam....

Drpd Sumber Blog: http://kemahang-jkkk.blogspot.com/

1 comment:

  1. Salam. TUN IBRAHIM dlm period yg anda ceritakan BUKAN putera TUNALI - tapi beliau ialah BANGSAWAN MELAYU MELAKA yang berhijrah dari MELAKA-JOHOR-PATANI-KELANTANTAN-TERENGGANU dan PAHANG.

    Dari KUALA PAHANG, TUN IBRAHIM KE ULU PAHANGmelalui SG PAHANG dan SG JELAI lalu singgah di MUARA SG LIPIS (Ketika itu LIPIS belum mempunyai nama). WALLAHUALAM.

    ReplyDelete